Biztos kezű G&T kalauzok
Kocsis Lilla és Nagy Zoltán útmutatója a ginek és gintonicok világába
Sosem látott aranykorát éli a gin. Az elmúlt évtized legnépszerűbb long drinkjének alapjául is szolgáló párlat Magyarországon is keresett aperitif, számtalan kevert ital bázisa.
Korábban a témában sok könyv jelent meg szerte a világon, néhányuk magyar fordításban is elérhető. Magyar szemlélettel, magyar szerzőktől, eredetileg is magyarul írott köny azonban nem volt. Eddig.
Külön is kiemelendő, hogy a receptek a magyar piacra lettek kitalálva olyan alapanyagokkal, amiket itthon is megkaphatunk.
„A gin tonik titkainak felfedezése sosem volt még ilyen egyszerűen praktikus, akár az előttünk álló ünnepekért, akár majd a tavaszi grill partik hangulatáért leszünk felelősek.”
A könyv írói mindketten a legendás belvárosi Boutiq’ Bar alapítói és tulajdonosai. Hol másutt is kerülhetett volna sor az Ultimate Guide to Gin and Gin & Tonik bemutatójára?
A frissen megjelent, 200 oldalas könyv a BOOK Kiadó gondozásában került piacra. Belelapozva azonnal látjuk, szerzői feketeöves cocktail szakemberek – és remek szakírók.
Kis gin történelem
Tudtad-e, hogy a lepárlás tudománya az arab hódításasokkal érkezett Európába?
Hogy az első borókával ízesített párlat receptját Antwerpenben jegyezték le 1552-ben?
Hogy a gint a XVII. században patikában árulták?
Hogy 1729-re Londonban már 4,3 millió gallon gint pároltak?
Hogy a gin technikailag egyfajta érleletlen whisky?
Hogy a Brit Királyi Haditengerészet tisztikara még a XX. század eleján is megkapta a gin fejadagját?
Hogy napjainkra felnőtt egy bartender generáció, aminek tagjai élővé tették a régmúlt receptjeit?
A jól összeszedett, valamennyi fontos részletre kitérő kiadvány számos, akár még fel sem tett kérdésre adhat választ:
- melyek a gin típusai?
- mi a szerepe az angyalgyökérnek és a koriandernek a gin készítésében?
- mi a tonikszirup és hogyan készül?
- milyen technikákkal készíthető a gin&tonic?
- milyen pohártípusok kaphatnak szerepet annak kínálásában?
- milyen jéggel, mennyi jéggel kínálhatjuk ezt?
Olvashatunk ezeken felül ginmárkákról (többek között számos magyar brandről is!), receptekről, tonic fajtákról, és sok kis részletről, amiktől a cocktailunk finomabb, a könyv olvasásával eltöltött időnk pedig még izgalmasabb lesz.
Jó szívvel ajánlom amatőröknek és profiknak egyaránt. Karácsonyi ajándékként is kiváló ötlet!
Kocsis Lilla, Nagy Zoltán: Ultimate Guide to Gin, Gin&Tonik és egyéb koktélok