Benedict Brunch – reggeli a javából!
Két szemlélet vívja harcát a vendéglátásban is: az egyik szerint éttermet csak már bejáratott helyen, a célközönség közvetlen közelében érdemes nyitni, a másik hívei szerint jó étterem bárhol nyitható, hiszen a minőség mágnesként vonzza a vendégkört.
Igazat adni senkinek sem akarván, van-e nagyszerűbb konstrukció annál, mint amikor a tökéletesre törekvő helyszín a célközönsége közvetlen közelében található?
Friss célpontunk Benedict Brunch néven nyitott a közelmúltban. Az étterem a Marina Part magasházainak aljában, közvetlenül a Dunaparton, szép kilátásnál várja a vendégeit. Nevéből is következtethetően elsősorban reggeliztet és ebédeltet, délután és kora este pedig a pultra helyezi át a vendégek figyelmét.
Belépve trendi, minőségi, de funkcionálisan is jól átgondolt beltér fogad. Mintegy 30 vendég számára nyújt ülőhelyet. A helyiség végében jól felszerelt bárpult, és – lélegzetelállító kávégép. Szerintem jó helyen járunk!
Az étlapot megkapva, már betekintést nyertem a konyha filozófiájába. Viszonylag szűk, a közismert és közkedvelt ételeket felsoroltató választékot találok, de a legnehezebben elkészíthető tételek is közöttük sorakoznak. Felsorolni sem tudnám, hány helyen tettek elém szörnyű állagú, rettenetes színű-ízű hollandi mártásba (?) burkolt Eggs Benedict-et, konzervből épített „friss” lecsót, vagy akár külömböző gépkenyérből, gépsonkából, gépsajtból barkácsolt szendvicseket. Lássuk, mit tud a Benedict Brunch!
Eggs Benedict, Benedict melegszendvics, kolbászos-tojásos lecsó lett a választás. Italképpen kancsó vizet kérek, amit sok helyütt letagadnak, nem adnak, horror pénzeket kérnek érte. Itt van, adnak, nem fáj az ára. Ráadásul helyben készülő moderált víz, a FloeWater rendszerével tiszítva és ízesítve. Jól kezdődik!
Az Eggy Benedict (talán már csak a neve miatt is) a hely signature étele. Minden összetevőjében minőségi, állagaiban és ízeiben hibátlan termék. Csak frissen jó, hiszen az összetevők rövid állás alatt is eláznak, összeesnek, megcsúfulnak. Frissen kaptuk, mesterember kezeiből.
A hely nevét viselő melegszendvics nem kevésbé jól sikerült recept. Kecskesajt, serranoi sonka, fokhagymás paraj, aszalt paradicsom sorakozik a kovászolt házi kenyérben. Roppanóan friss, csábító illatú. Az íze… Sose hagynám abba!
A lecsóra a pincér beszélt rá. Áldassék a neve! Életem egyik legjobb darabja! Jó minőségű és jóízű alapanyagok, nem ronggyá főzve, bele frissen sütött kolbászkarikák, majd az egész rendelésre tojással kikeverve. Imádtam!
Sokadjára, ezredjére jut eszembe a főiskoláról Gundel tanár úr mondata: a gasztronómiában az a legrosszabb, hogy enni kell. Sokáig sejtelmem sem volt a mondat jelentéséről, nem hogy annak igazáról. De ilyen alkalmakkor bizony igazat kell adnom neki: bár szeretném tovább élvezni az ízeket, színeket, illatokat és bár az érzékszerveim állnának is rendelkezésemre – a gyomrom nem bír többet bevételezni 🙁 Tényleg sajnálom.
Szeretem a különleges tányérokat. Hitem szerint sok konyhaművész nem csupán az ételek alapanyagára, a korszerű konyhatechnikákra és -technológiákra ad nagy hangsúlyt, de a tálalás eszközeire is. A Benedict Brunh ezen a téren is élen jár: nem csak hogy jól kiválasztott, de néhány esetben egyenesen ide gyártatott porcelánok szolgálják a legmagasabb vendégélményt.
Részletkérdésnek tűnhetnek, de a legkevésbé sem azok: a kenyér frissen sütött házi kovászolt kenyér, a kávé frissen pörkölt minőségi kávébabból, tökéletesen képzett barista által főzött készítmény.
Fontos témám a szervíz. Bele tudok halni a jól kitalált, gondosan megtervezett, tízmilliókból kiépített, szépreményű üzleteket tönkretevő érdektelen, képzetlen és motiválhatatlan csoszogókba. Itt erről szó sincs! A felszolgáló vérprofi. Láthatóan szakmailag is, mentálisan is a helyzet magaslatán áll. Próbáltam bár egy-egy kérdéssel, kéréssel zavarba hozni, de nem hagyta magát. Le a kalappal!
Önmagában is dicséretre lenne érdemes, de nem egyedi teljesítmény az övé. A tulajdonosokkal beszélgetve örömmel hallottam, hogy a munkatársak rendszeres képzése és továbbképzése a látott és megtapasztalt színvonal alapja. Hetente tartott tréningekkel, fejlesztő tanfolyamokkal, meghívott szakemberek előadásaival gondoskodnak a szakácsok, baristák, bartenderek, szervízemberek tudásának emeléséről, ezzel persze számos célt érve el: a vendégelégedettség kimaxolásán túl a csapatszellem, a versenyszellem (rendszeresek az értékesítési versenyek!), a megbecsültség érzésének garantálása is az üzlet direkt és indirekt céljainak elérését szolgálja.
A mosdók tiszták, korszerűek, feltöltöttek.
Az árak az adagok méretét, a helyszín lokációját és színvonalát, az ételek és a kiszolgálás színvonalát figyelembe véve méltányosnak mondhatók.
Külön is kiemelem a bejárat előtt található biciklitárolót! Végre egy hely, ahol nem csak beszélnek a manapság divatos témákról: ökológiai lábnyom, környezettudatosság, egészséges életmód – tesznek is érte! Meg kell említenem, a tárolóban az én kerékpárom mellett ott figyelt a tulajdonos bringája is!
Benedict Brunch. Igen jó hely akár reggelire, ebédre, akár találkozóhelyként a délutáni bárválaszték mellett. Jó szívvel ajánlom!