A magyar whiskey újjászületése – A pörbölyi Gemenc Whiskey
Szőke Lajos a Gemenc Whiskey alapítója, már régóta kísérletezik whiskey előállításával. A dedikált whiskey lepárlás hivatalosan 2015-ben indult a tolna megyei Pörbölyön a Gemenc Distillery-ben.
Mi az a whiskey? Vagy whisky?
A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whiskyk a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek. (wikipedia)
A mai magyar whiskey változatai
Az újkori magyar whiskey gyökerei: 1969-ben, az átkosban, elindul a népszerű Club 99 skót whisky gyártása 560.000 db 0,7 –es palack/ év mennyiségben. Aztán a rendszerváltással eltűnik a polcokról a márka, hogy aztán a pálinkafőzdékben szülessen újra a műfaj. 2014-ben piacra dobja a Békési Pálinkafőzde a 12 éves Békési Single Malt Whiskeyt és egy évre rá pedig az Agárdi Pálinkafőzde is piacra dobja a maga 12 éves Single Malt Whiskyjét 1200 palackos limitált palackkal. Ami Szőke Lajost és műintézményét megkülönbözteti a többi magyar whiskey-kezdeményezéstől, hogy ő kifejezetten csak whiskeyvel foglalkozik a lepárlójában.
Állandósult kísérletezés
Szőke Lajos mindig is vágyott a különlegesre, az egyediségre. Jó pálinkafőzde akad már egy néhány országunkban, de whiskeyre dedikált főzde rajta kívül nincs. 2011-ben teljesen egyedül indult el a whiskey lepárlás rejtelmeinek felderítésére, mivel itthon nemigen voltak erre vonatkozó szakmai tapasztalatok. 2015-ben indult hivatalosan az engedélyezett whiskey lepárlás Pörbölyön. Sok próbafőzést kellett a tulajdonos-lepárlómesternek végigvinnie, amíg kialakult a megfelelő metódus. A kísérletezés nem áll le, mivel a kisüzemi méretek lehetővé teszik az állandó újításokat. Mintegy 10 féle gabonából kísérletezik és ezeknek a keverése, cefrézési, főzési, érlelési technikái végtelenül sok lehetőséget adnak Szőke Lajos kezébe.
Cél: a magyar gabona whiskey megalkotása
Cégalapítóként két új szakmát kell megtanulni és elsajátítani, – a gabona szeszkészítést és a hordós szeszérlelést. Tervem, hogy magyar grain whiskeyt készítek. Az amerikai és osztrák készítők a példaképeim. Kukoricát, rozst, árpát használok alapanyagnak, – az árpából malátát is készítek. (gemencwhiskey.hu)
A gabona párlatok 65%-os szesztartalommal kerülnek bele a hordókba (55l, 110l és 225l) és magas hőmérsékleten, aktívan érleli őket Szőke Lajos. Mintegy 9,3%-os az „angyalok jussa” vagyis a párolgási veszteség. Nem engednek a 48-ból, vagyis 48%-osan palackoznak, ennyire állítják a szesztartalmat. A lepárlómester szerint, már félév után értékelhető egy párlat, de whiskeyként 3 éves korában hozható forgalomba. Emiatt a három év miatt lesz hivatalosan 2018-ban palackozható Gemenc Whiskey.
A szakmai kóstolás egy borbárban
A VinoPiano Borbárban, rangos szakmai plénum előtt 6 féle gabonapárlatot kóstoltunk meg. Angerman László sommelier bajnok (2016) és Tüü Péter sommelier bajnok (2017) is velünk kortyolt.
A minták 1,5-2 éves korúak voltak, a végső állapot a harmadik évben várható. Hordóminták, tehát mintegy 65%-os alkohol tartalommal rendelkeztek.
- Kadarka barell finish: 40% árpa és 60% kukorica, 2 éve van új tölgyfahordóban, (közepes pörkölésű) féléve kadarkás hordóban. Erőteljes fás karakter, aztán szabadul belőle a fügés, karamelles illat és ízjegy. Dohány, étcsokis vonulatokat is felvillant a finishben.
- 40% árpa és 60% kukorica, csak tölgyfahordóban 2 év, rumos-puncsos jegyekkel. Mintha egy puncsfagyiból szabadult volna fel az illat, erőteljes a rumos áthallás, intenzívebb a kadarkahordós társánál. (100 palack a Whisky Showra (okt.14-15.) 0,2-es kiszerelésben, kóstolható)
- 50% kukorica és 50% tritikálé (tritikálé: a rozs és a búza keresztezésével létrehozott gabona) Kétféle fából készült hordóban (pirított akác palást+ két végén égetett tölgy), Füstös, akácméz, akácvirág, gyantás, kukoricás a végén édes kesernyével búcsúzik.
4.tritikálé 100%, csak (A főzésnél fűszerként egy kevés cirok, sárgaköles, zab kerül bele) 110 literes hordóban érlelődik, igazi különlegesség. Elegáns, gyümölcsös illatok, kávés ízzel, karamellás, marcipános. Krémes és fűszeres, közepesen hosszú.
- malt, malátás füstös-sós jegyekkel, nagyon intenzíven támad, jódozott fa, még sokat kell érnie, de ígéretes.
- rozs 100%, jelenleg már tokaji hordóban érlelve, kellemesen karamellás, lágy és krémes utóízzel, a legselymesebb gabonapárlat. Felfedezhető még némi vajasság és édesfűszerek.
Vár a magyar whiskey vára
Érdemes ellátogatni Szőke Lajoshoz, Pörbölyre a whiskey főzdébe, ahol a lepárlómester személyesen kalauzol. Ha szerencsénk van, akkor az éppen zajló lepárlási műveletekbe is bepillantást, illetve beszippantást nyerhetünk. Már csak egy szűk esztendő és a 3 éves gabonapárlatokat is megkóstolhatjuk, (vagyis whiskeyt) kimondhatjuk, hogy a legújabb kori magyar whiskey kultúra egy újabb mérföldkövéhez fogunk érkezni.