Kezdő borszakértők szótára
Számos olvasónk keres meg minket kérdéseivel a borkóstolás fortélyaival kapcsolatban. Feltett szándékunk a közeli jövőben jó tanácsokat adni, több cikkünkben több szakértő véleményével és tanácsaival megismertetve a jövendő borszakértőit.
Az alapokkal elkezdve, talán egy egyszerűbb szótárat mutathassunk be először. Erre alapozva következhetnek majd a szakszerűbb, bonyolultabb, de már a profik között is helytálló kifejezések.
aromás
– kitűnő zamatú, finom bor
bársonyos
– lágy, harmonikus vörösbor, finom csercavtartalommal
buké
– szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok
csendes
– szénsavat nem tartalmaz
elegáns
– finom, a fajtára jellemző illatú, harmonikus és légies bor
erőteljes, férfias
– jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor
édes
– a szőlő édes ízért idéző bor
édeskés
– enyhén édes, félédes bor
élénk
– kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörös bor
érett
– ízének és zamatának csúcspontját elért bor
fejlett
– fejlődése, íz- és zamatanyagának csúcspontján lévő bor
finom
– szép, kellemes aromájú bor
fűszeres, illatos
– kifejező ízű és illatú bor
gyümölcsízű
– a szőlőfajta zamata az uralkodó a bor ízanyagában
harmonikus
– jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti
hosszú
– íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad
illatos
– intenzív illatot idéző bor
kellemes
– harmőnikus, kissé édeskés, könnyű bor
kemény
– magas savtartalmú, de kellemes hatású bor
kerek
– harmonikus, jó összetételű, telt bor
kiváló aromájú
– különlegesen finom, ízében tökéletes bor
könnyed
– alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmonikus bor
különleges
– sajátos, a termőtáj ízét és jellegét idéző, kiemelkedő minőségű bor
lágy
– nem határozott, alacsony savtartalmú bor
nehéz
– testes, magas alkoholt és vonadékanyagot tartalmazó, kiemelkedő minőségű bor
nemes
– diszkrét karakterű, kiváló bor
simulékony
– kellemes, könnyű bor
száraz
– cukormentes, nem édes bor, 4 gramm/liter alatti cukortartalommal
tartalmas
– fogyasztásakor íze betölti a szájat
tájjellegű
– a tájegységet idéző, sajátos zamatú bor
tiszta ízű
– szőlőillatú és -zamatú, hibátlan bor
tisztaság
– tükrös, fényes, üledékmentes bor – ez utóbbiba nem beleértve a borkristályokat
telt
– nehéz, a vörösbornál bársonyos bor
testes
– dús, vörösbornál bársonyos ízanyagú bor
tüzes
– magas alkoholtartalmú, erős bor
üde
– kellemes, könnyű, frissítő hatású bor