Chef, konyhaművész, családapa. Volenter István
Ki Ön? Honnan érkezett? Milyen lépcsőfokok vezettek abba a magasságba, ahol most jegyzik Önt?
Hosszú történet.
Mórról indult a pályafutásom. 1993-bn kezdtem el itt a szakiskolát. Szakácstanuló is itt voltam, sőt az első munkahelyem is a móri Öregprés étterem volt.
Már ott kezdtem megismerkedni a szakmai versenyzéssel, ezek akkor jobbára hidegkonyhai versenyek voltak. Azután következtek a Wax Global Chef Challenge melegkonyhás versenyek. Aztán jött a Bocuse d’Or, abból mindjárt már négy! Mind a négy alkalommal a dobogón végeztem: háromszor harmadik és egyszer második lettem.
Gratulálok! Melyik étterem színeiben érte el a sikereket?
Úgy alakult az életem, hogy mindig más éttermeket képviseltem.
Az első alkalommal a siófoki Mala Garden étteremben dolgoztam.
A másodikon egy szlovákiai ötcsillagos kastélyhotel színeiben indultam. A Chateau Amadé volt az. Ott dolgoztam, amikor a kastély felkerült a szlovákiai top kastélyok közé, illetve akkor kerültem be én magam is a legjobb 10 szlovákiai chef közé.
A harmadik alkalommal a perbáli Walter Vendéglőt képviseltem, ez akkor az ország 50 legjobb étterme között volt, Gault Millau-sipkával !
A negyedik versenyen pedig a 67 Székesfehérvár színeiben versenyeztem.
A versenyek, az azokon elért sikerek miatt nagyon sok ajánlatot kaptam.
Az éttermes világból a catering világába éppen a világbajnokság miatt kerültem át. Alapvetően tehát kívülről érkeztem a cateringbe, de most itt ragadtam…
Az Albatros Party Service executive chefje vagyok tavaly december óta.
Bízunk benne, nem csak a versenyeken tudok majd segítséget nyújtani, de a cég napi szintű munkájában is.
Elsőszámú célom, hogy megbirkózzam a nekem újszerű kihívásokkal, amik a catering szakmával kapcsolatban nap mint nap felmerülnek. Igazából élvezem ám ezeket a változásokat, tetszenek ezek a kihívások. Rövid távú célom, hogy ezeknek az elvárásoknak megfeleljek, és még inkább tudjunk együttműködni.
Mit érdemes tudnunk Volenter Istvánról, mint magánemberről?
Nős vagyok. Két gyermekem van.
A feleségem szerencsére nem szakmabeli – ami nyilván hordoz magában előnyöket is, hátrányokat is.