Badacsonyi borvidékBorvidékekProgramok

Badacsony ismét a New Yorkba látogat

Folytatva az elmúlt évek hagyományát 2025. április 5-én ismét Budapestre, a patinás New York Palota Róma termébe költözik egy napra a Badacsonyi borvidék. A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban nagy kóstolón a borvidék kitűnő boraival, legkedveltebb borászataival és ismert kiállítóival találkozhatnak a vendégek.

Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb történelmi borvidéke,

a több mint kétezeréves szőlőművelési és borkészítésihagyományokkal büszkélkedő Badacsony egy emberként megmozdulva ismét gazdag és színes ízelítőt ad nagyszerű boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen a borvidék hat közismert termőterületéről – Badacsony-hegyről, Örsi- hegyről, Ábrahámhegyről, Szent György-hegyről, Tóti-hegyről és Csobánc-hegyről – 37 borászat és 6 egyéb kiállító képviseli a borvidék értékeit. Az esemény keretében a látogatók és a meghívott vendégek nemcsak Badacsony ikonikus szőlőfajtáiból készített vulkanikus boraival ismerkedhetnek meg, hanem lehetőség nyílik a borászokkal való személyes beszélgetésekre, a nap folyamán pedig egy izgalmas és egyedülálló mesterkurzuson is részt vehetnek.

Badacsony New Yorkban. GasztroMagazin 2025.

Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonos-borásza, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke:

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Badacsony New Yorkban egy nagyon sikeres rendezvény és ez a népszerűség évről-évre töretlen. Mind a sajtó pozitív visszhangjai, mind pedig az elért eredmények ezt tükrözik vissza, hiszen a rendezvényre látogatók száma egyre jobban nőtt. Jó látni, hogy számtalan olyan partner megtisztel a jelenlétével, aki már a kezdetektől visszatérő vendége az eseménynek. Bár tudjuk, hogy a borágazat mindenhol a világon komoly nehézségeken megy keresztül, jó tapasztalni, hogy a Badacsonyi borvidéken a borászok összefogása töretlen, hiszen tudjuk, hogy a borvidék presztízsét és jövőjét csak közösen és egyetértésben tudjuk felépíteni és még magasabb rangra emelni. Közösen hiszünk Badacsony értékeiben és együttes erővel dolgozunk ezekért. Nehéz időkben az összefogás ereje mindig felértékelődik, és ebben Badacsony az élen jár. A borvidék szépségét, a benne rejlő hihetetlen potenciált szeretnénk
ismét megmutatni a Badacsony New Yorkban eseményen. Nagy szeretettel várunk mindenkit, koccintsunk együtt kiváló badacsonyi borokkal.”

Badacsony New Yorkban. GasztroMagazin 2025.

A Badacsony New Yorkban

esemény – melyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az őket tömörítő Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik fontos célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához. Ezt már az év bármely napján megtehetik az érdeklődök, hiszen számos program, minőségi szálláshelyek és vendéglátóhelyek várják a borvidékre látogatókat. Az esemény további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a minden évben nagy népszerűségnek örvendő, a New York Palota Vivaldi termében megtartott mesterkurzus sem marad el. Idén 16 és 18 óra között Dr. Laposa József, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége, a Pro Natura emlékplakett (1999), Pro Régió-díj (2001), Balaton-díj (2001), Somlóért Arany fokozat (2008), Szigligetért Emlékérem (2017), Mőcsényi Mihály Díj (2021), Magyar Arany Érdemkereszt (2022) tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia tagja tartja a mesterkurzust, és a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borokon keresztül fogja bemutatni a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Az előadás címe: BADACSONY – a magyar borvidékek ékessége.

A borvidék legendás személyisége, Dr. Laposa József:

„A nagymértékű beépítés és a szőlő visszaszorulása ellenére, nekem Badacsony még mindig a „HARANG ALAKÚ HEGYEK MESEORSZÁGA”. A globális média, a nemzetközi kereskedő cégek kiemelten a könnyed, illatos, gyorsan előállítható és gyorsan hasznot hozó, bárhol megtermelhető borok fogyasztását sugallja. A hagyományos, nagyobb testű, magasabb alkoholtartalmú, gazdag ízvilágú, egyedi borok szinte csak szűk körben ismertek, pedig véleményem szerint megmaradásunk lényege, ha fel tudjuk mutatni az egyes borvidékek egyediségét. Éppen ezért az idei mesterkurzuson nem a divatos trendi borokat szeretném bemutatni, hanem az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, a régi nagy badacsonyi borokra emlékeztető borokat, amelyek e 2400 éves történelmi borvidék kivételes adottságait, egyediségét mutatják fel.

Badacsony New Yorkban. GasztroMagazin 2025.

Az esemény menetrendje követi az eddigi hagyományokat: 14 és 17 óra között meghívásos alapon a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes. 15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, és minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben a https://kostolo.badacsony.com/ weboldalon lehet vásárolni, vagy a helyszínen korlátozott számban.

ELŐVÉTELES JEGYÁRAK:

Normál belépőjegy: 13.900 Ft
Kombinált jegy (belépőjegy+mesterkurzus jegy): 23.500 Ft

HELYSZÍNI JEGYÁRAK:

Normál belépőjegy: 15.900 Ft
Érvényes diákigazolvánnyal rendelkező hallgatóknak: 11.900 Ft

HASZNOS LINKEK
• Esemény weboldala: https://kostolo.badacsony.com/
• Képek: https://kostolo.badacsony.com/galleries
• Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/3515656292067987
. Video: https://www.youtube.com/watch?v=pSloFyRgyuY

Badacsony, 2025. március 3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.