Tejtermék-helyettesítőkkel lemondás nélkül
Tojást tojással
Sokan esszük a tojásos reggelinket tejtermékekkel. A rántottába tejet keverünk, vagy a még meleg omlettre sajtot reszelünk. Ezt azonban sokan, a tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek és a tejmentes étrendet folytatók nem tehették meg. Eddig!
Ma már a magyar fejlesztésű tojásfehérjéből készült tejtermék-alternatíváknak köszönhetően ugyanolyan gasztroélmény mellett helyettesíthetjük a túrót, sajtkrémet, tejfölt, tejet és számos egyéb terméket, hogy nem érezzük, bármilyen lemondást kellene tennünk.
Ismeritek, szeretitek a buggyantott tojást Hadik módra?
Itt egy tej-, glutén- és cukormentes recept, ami a paleo étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók:
a húspogácsához:
2-3 evőkanál kókuszzsír
50 dkg sertéscomb
25 dkg főtt édesburgonya
olasz fűszerkeverék
só
a gombamártáshoz:
5 dkg kókuszolaj
fél fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál finomra vágott zöld petrezselyem
50 dkg gomba (pl. mint itt: galambgomba, rókagomba, pöfeteg vegyesen)
20 dkg ToTu extrán krémes
1-2 teáskanál citromlé vagy ecet
törött bors
só
a buggyantott tojáshoz:
8 tojás
2-3 evőkanál víz
1 teáskanál só
forrásban lévő víz
a tálaláshoz:
saláta
cékla
alma
balzsamecet
törött bors
só
A húspogácsához a húst és az édesburgonyát késes aprítóban összedolgozzuk. Ízesítjük a sóval és a fűszerkeverékkel. Nedves kézzel húspogácsákat formázunk a masszából, majd a kókuszolajon mindkét oldalán átsütjük.
A gombamártáshoz a finomra vágott vöröshagymát, csipetnyi sóval a kókuszolajon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a zöld petrezselymet, majd pár perc pirítás után a felszeletelt gombát is. Készre pároljuk. Hozzáadjuk a citromlével és törött borssal elkevert ToTu extrán krémest. Ha szükséges kevés vízzel hígítjuk. Egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.
A buggyantott tojáshoz vizet forralunk. Beletesszük az ecetet és a sót. A tojásokat egyesével feltörjük, majd hirtelen mozdulattal a vízbe öntjük, lehetőleg mindig oda, ahol éppen a legjobban forr. 2-3 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiemeljük a vízből.
Tálaláskor a húspogácsákra 1-1 buggyantott tojást teszünk. Leöntjük a gombamártással. Köretként kockára vágott céklával és almával megszórt salátát adunk, amit sóval, borssal és balzsamecettel ízesítünk.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek