Emirates First & Business Class Menü
Vegán Cukkini Tarte
Hozzávalók:
A cukkini töltelékhez
• 400 g kesudió, beáztatva és turmixgéppel krémesre törve
• 1 tk friss kakukkfű levél
• 2 tk kapribogyó, finomra vágva
• 1 citrom, lereszelve, kifacsarva
• 1 kg cukkini, hosszában vékony csíkokra vágva
• ¼ tk őrölt szerecsendió
• 60 g olívaolaj
A csicseriborsó tarte alapjához
• 180 g csicseriborsó liszt
• ½ tk só
• 65 g kókuszolaj vagy margarin, (szobahőmérsékletű)
• 2-3 tk hideg víz
Szükséges eszközök:
• Turmixgép
• 23 cm-es kapcsos tortaforma
• Frissentartó fólia /alufólia
• Süteményhűtő rács
• Mandolin (opcionális)
Elkészítés:
1. Kezdés előtt
Éjszakára áztasd be a kesudiót egy tál vízbe. Csöpögtesd le, turmixgépben pépesítsd krémesre, majd tedd félre. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra.
2. A tarte tészta összeállítása
Egy nagy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet és a sót. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat (vagy margarint) és a vizet, majd keverd az egészet csomómentesen egyneműre.
3. A tarte alap lehűtése
Egyenletesen nyomkodd a tésztát a tortaforma aljába. Lazán fedd le fóliával, és legalább 1 órára tedd hűtőbe. A másik jó megoldás, ha 20 percre a fagyasztóba rakod.
4. A tarte alap megsütése
Vedd ki a tortalapot a hűtőből. Villával 5-6-szor szurkáld meg a torta alját. Előmelegített sütőben 10 percig süsd. A kész tortalapot hagyd a formában, és tedd félre hűlni a rácson.
5. A töltelék előkészítése
Készítsd elő a kakukkfű leveleket, a finomra vágott kapribogyót, valamint a citrom héját és levét. Hosszában vágd vékony szeletekre a cukkinit – ehhez lehetőség szerint használj mandolint. A hozzávalókat külön-külön tedd félre.
6. A tarte összeállítása
Egy közepes tálban keverd össze a kesudiót a kakukkfűvel, a kapribogyóval és a szerecsendióval. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezd. Kanalazd a tölteléket a tészta tetejére, majd a kanál hátuljával egyenletesen oszlasd el.
7. A cukkini elrendezése
A töltelék tetejére spirálszerűen, szép egymásutánban rendezd el a cukkini szeleteket. Locsold meg citromlével és olívaolajjal, majd hintsd meg a reszelt citromhéjjal.
8. A tarte elkészítése
Süsd a sütőben 15-20 percig, amíg az alap aranyszínű nem lesz, és a cukkini át nem sül.
9. Tálalás
Vedd ki a formából, vágd szeletekre, és fogyaszd élvezettel!