Készül Az ország burgere!
A késő nyári, kora őszi napon egy igazi közösségi élményben és szabadtéri sütögetésen vehetnek részt a hamburgereket, minőségi húsokat, szabadban grillezéseket kedvelő baráti társaságok és családok a Szaft ’N Burger-en szeptember 3-án.
Évente egyszer, ezen az egy napon találkoznak a kézműves hamburgerek szerelmesei Debrecenben, Békás-tó partján. A street food kioszkokat – Zuzmó Eger, Garage Burger, Grillakadémia, Next Bistro, Magtár Étterem – több hazai kézműves sörfőzde kíséri, miközben versenyeken mutatkoznak be a legínycsiklandozóbb falatok.
Az esemény szakmai iránymutatásért Jancsa Jani, gasztroblogger, a budapesti Bamba Marha Burger Bár kulináris vezetője, a Nagy Burgerkönyv szerzője felel. Ő egyúttal a zsűri elnöke is. Jancsa Jani az ország legnagyobb követői bázissal rendelkező burgerfanatikus csoportjának házigazdája. Szeptember 3-án a Szaft ’N Burgeren személyesen őt is lehet kérdezni a tapasztalatairól, fortélyairól. A versenyre Bécsből érkezik Sebestyén András, az osztrák Darose és Olive éttermek szakmai vezetője, a Culinary World Cup aranyérmese. Ő többek között a steak verseny zsűrijének a vezetője.
A profi kategóriában háromszázötvenezer forintos összdíjazásért folyik a küzdelem, továbbá a győztes burger Az ország burgere címet is megkapja a jövő évi versenyig. Nem véletlen, hogy itt a legnagyobb az érdeklődés. Emellett amatőr kategóriákban is megmérettethetik magukat a kihívások kedvelői. Egyénileg, csapatversenyben és junior kategóriában is a szervezők biztosítják a Hortobágy Angus prémium húspogácsáit a sütéshez. A freestyle kategóriában egyéb hússal, hallal vagy éppen vegán összetevőkkel lehet kísérletezni.
„A Hortobágy Angus-t két családi gazdaság alapította, akiknek élete a farm, a gazdálkodás. A legfontosabb számunkra az, hogy az állatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén egészséges, stresszmentes szabadtartásban gondozzuk. Kizárólag GMO-mentes takarmánnyal etessük őket, és minimális ökológiai lábnyommal rendelkező, fenntartható gazdaságot üzemeltessünk. – árulta el Kun Álmos a Hortobágy Angus képviselője.
Az idei évben steak versennyel bővül a program, „vendégül látva” a hátszínt az eseményen. Ez megmozdulás előfutára egy következő évre tervezett nemzetközi versenynek.
Program:
10:00 Kapunyitás és a verseny kezdete
11:00 – 11:15 A tavalyi győztes átadja a vándorkupát
13:00 – 13:45 Főzőshow: Nagy Bence (Grillakadémia) hátszínes receptje – főzés, kóstolás
14:00 – 14:20 Főzőshow: ChiliYard bemutató és HA grillkolbász kóstoló az új szósszal
14:20 – 14:30 Nem minden Angus egyforma: Hortobágy Angus és Igazolt Magyar Angus – beszélgetés
16:30 – 17:00 Főzőshow: Jancsa Jani: Hortobágy Angus Kolosszus – burgersütés
18:15-19:00 Eredményhirdetés
21:00 Kapuzárás
További részletek a weboldalon vagy a Facebook eseményben találhatóak.