A titokzatos spárga bemutatkozik
Nagyon sok zöldség hirdeti a természet újjáéledését, de talán legharsányabban a spárga kiáltja: Tavasz!
Bár spárgát egész évben lehet az üzeletek polcain találni, hazánkban a szezon április végétől június közepéig tart. Amikor az első lándzsák megjelennek a piacokon, biztos lehetsz abban, hogy a telet már a visszapillantó tükörben láthatod!
Spárgafőzés
Sokféleképpen készíthetjük el ezeket a gyönyörű fehér, vagy zöld szárakat. Tálalhatjuk köretképpen, kínálhatjuk levesként, egyik főszereplője lehet egy grillezésnek, de megállják a helyüket egy zöldséges raguban, vagy levesben is. Párolható, főzhető, süthető, grillezhető – nagyjából bármilyen módon lehet főzni, talán még sous vide-olni is, bár még nem próbáltam…
Sőt, ha a spárga nagyon friss, felszeletelhető és felhasználható salátákhoz, vagy zöldségtálak összetevőjeként is.
Melyik a jobb?
Vastag vagy vékony? A te döntésed. Azt hiszem, egy ideig volt valami nagyon szexi, kívánatos és elegáns a nagyon vékony spárgában, de ez voltaképpen csak egyéni ízlés kérdése. A vékonyaknak csak az alsó részét kell levágni, gyorsabban megsülnek, és szépen beledolgozhatók a párolt vagy keverve sült ételekbe. A ducibbak főzése tovább tart, de a vastagságuk sokunknak biztosít kielégítőbb falatot.
A spárga vágása
A spárgafej levágásának hagyományos konyhai technikája az, hogy a szárat a közepén és az alsó végén gogva megfeszítjük, kattanásig hajlítjuk, ezzel távolítva el a fás és rostos aljat. Nem vagyok híve ennek a módszernek. Szerintem ezzel a szükségesnél többet pazarolunk az ehető szárból, főleg ha vastag spárgát készítünk.
Inkább vágjuk le, majd vastag spárga esetén hámozzuk meg az alját, hogy eltávolítsuk a lándzsa kemény külső héját. Bármely spárga esetében levágható a spárgáról az alsó hüvelyk. Vastag spárga esetében egy zöldséghámozóval egyszerűen húzzuk le a külső réteget a szár alsó 3 hüvelyknyi részéről.
Mennyi ideig kell főzni a spárgát?
A válasz függ a spárga vastagságától, a hőtranszfer hőmérsékletétől, a kiválasztott főzési módoktól, vagy az egyedi körülményektől, például hogy mennyire zsúfolt a serpenyő.
Serpenyőben sütés esetén az elkészítési idő vékony szárak esetén 220°C-on körülbelül 8-10 perc, illetve 10-12 perc vastag szárak esetén. A főzési idő a szár vastagságától is és attól is függ, hogyan szeretjük fogyasztani a spárgát. Ne feledjük, hogy a spárga tovább „fő” a sütőből kivétel után is, különösen, ha a forró sütőlapon hagyjuk! Vegyük ki őket közvetlenül azt követően, hogy annyira megsülnek, ahogyan szeretjük.
Az NBC News cikke nyomán
https://www.nbcnews.com/