Országtorta 2021: Fodor Sándor, Habcsók Cukrászda
Magyarország Tortája 2021-ben a Napraforgó torta lett, Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának kreációja.
Gratulálok a díjhoz! Várták ezt az elismerést? Régóta indulnak a versenyeken és már kijárt ez Önöknek?
Nem. Először indultam ezen a versenyen. Bíztunk a sikerben, hiszen nagyon sok munka van egy ilyen tortában, de nem vártam azt.
Az ötlet megszületett hamar, viszont a finomhangolás, a savak és az ízek beállítása, a rétegek sorrendjének meghatározása belekerült néhány hónap munkámban.
Hogyan született meg maga az ötlet?
Ezek a versenyek hozzám mindig is közel álltak, mert rengeteg tapasztalatot lehet ezekkel szerezni.
Hogy miért éppen ez a torta alakult ki bennem?
Van egy füzetem, amiben régóta írom az ötleteimet. Ezek közül most a Napraforgóra esett a választás. Napraforgó, körte, méz – ezeket az alapokat határoztam meg. Ezt követően már „csak” a finomhangolás következett.
Sokan segítettek az említett finomhangolásban?
Igen, ebben sokan. Bevontam a családtagokat, a barátokat, a kollégákat. Kíváncsi voltam, nekik mi a finom. Tudom, hogy nekem mi ízlik, de ez a torta több emberhez szól.
Hol tanulta meg a szakmáját?
Ez annyiban is jó kérdés, hogy én másfél éve vagyok cukrász (nevet). Ekkor nyitottuk a Cukrászdát, eközben elvégeztem egy cukrász iskolát.
Az eredeti szakmám szakács. Több mint 30 évet konyhán töltöttem.
Talán ebből fakadóan is közelítek másképpen például alapanyagokhoz.
Elegáns szállodákban tanultam a szakmámat, majd Németországban dolgoztam. Megjártam az Onyx Éttermet. A gödöllői Solier Étteremben és Kávéházban töltöttem 10 évet.
Látszik már a Cukrászda népszerűségén a most elnyert díj?
Igen, érezzük ennek hatását. A mindennapokban is van mit tennünk, de az előttünk álló augusztus 20-i Magyar Ízek Utcája is 6,000 szelet tortát kíván tőlünk! Az előkészületekkel már most elkezdtünk dolgozni.
Megismertetné velünk, a laikus számára is jól érthetően, hogyan is épül fel a Napraforgó torta?
Ami kevésbé látszik, a torta alján van egy tejcsokoládéval készült olyan ropogós réteg, amire a napraforgós felvert kerül. Ezután következik egy hársmézes joghurt mousse.
Két állományában jelenik meg a vilmoskörte is: az egyik egy zselé, a másik pedig egy vilmoskörte mousse, a tetején pedig szintén egy vilmoskörtés áthúzó, ami fényes felületet ad a tortának.
Köszönöm a beszélgetést!