Magyarország tortái 2021 – de vajon finomak-e?
Idén egyidőben hirdették ki úgy az Ország kenyere, mint az Ország tortája versenyek eredményeit. Az ünnepélyes díjkiosztón mi is ott voltunk, nagy örömmel gratuláltunk a győzteseknek.
A díjazott készítmények mindegyike tetszetős, felépítésük trendi, a leírásaik bővelkednek a jelzőkben és dícséretekben. De vajon milyen az ízük? A torta próbája is az evés!
A tesztre stílszerűen azon melegében, a díjkiosztó helyszínén, a Magyar Országház Vadásztermében és annak dunai teraszán kerítettünk sort. A rendezvényre készített tortákból egyet-egyet tányérra rendeztünk és adott sorrendben megkóstoltuk.
A sorrend nem volt véletlenszerű. Falánkabb pályatársaink kóstolását megvárva, az ő véleményüket meghallgatva állt fel a kóstolás rendje: Beszterce rózsája, Napraforgó és Nimród.
Hogy miért ez? Értelemszerűen, a rendkívül szigorú követelmények közé szorított cukormentes győztes nagy versenyhátrányba kerülne, ha a másik két kategóriagyőztes mögött kerülne rá sor.
A Nimród a felhasznált alapanyagok milyensége, gazdag íze, savai és cukra miatt került a harmadik rajtkockába.
Lássuk!
A tavalyi Országtorta-versenyt megnyerő Füredi Krisztián ezúttal az Egy Csepp Figyelem Alapítvány inspirálta cukormentes tortaverseny fődíját érdemelte ki.
A tápiószecsői cukrászda terméke, a Beszterce rózsája is az évek óta mindent eluraló megjelenést követi: a különböző színű, ízű, állagú rétegeket egységes keretbe foglalja egy újabb réteg krém, mindennek egy tészta adja az alapját.
Ezúttal az alapra, egy felvert tésztára kerülnek a rétegek. A hozzáadott cukor nélkül készülő tortában a főszerep a sárgabaracké. Nem csupán zselé és mousse, de a piskótában liszt formájában is megjelenik.
A diós, étcsokoládés kiegészítőkkel néha a zserbós ízeket idézi, ám annál szelídebben és kevésbé direkten teszi azt.
Szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz!
Szinte hihetetlen!
A szelet megjelenése a szemnek kedves. Ízei harmonikusok, ám a kategória jellegéből fakadóan szükségszerűen visszafogottak, sőt szerények. A kevés szénhidrátot szerintem bőven pótoljá a gyümölcsök szép savai, különösen az állagok váltakozása. Nekem jól esett a kora augusztusi melegben!
Mindenképpen merem ajánlani azoknak, akik betegségük, vagy diétájuk miatt nem kóstolhatnak hagyományos süteményeket.
A voltaképpen Országtorta a második az időrendben.
A versenyen először induló, ám azt azonnal meg is nyerő Fodor Sándor tortája a Napraforgó nevet viseli. Küllemében a leírt iskolát képviseli ez is, a különböző összetevők egymástól jól elkülöníthető rétegekben jelennek meg.
Az alapot ez esetben a csokoládés talp adja, erre kerül a pirított napraforgóőrleménnyel készült felvert. Állagában talán a nürnbergi mézeskalács különleges struktúrájához tudnám hasonlítani. A következő rétegek a zselés körte, a mézes krém, amit a vilmoskörte pálinka tesz még izgalmasabbá.
Kifejezetten kifinomult receptnek tartom, ami kiemelt helyet érdemel a mindenkori Országtorták dobogóján. Mondom ezt úgy, hogy tudom, Fodor úr még a parlamenti beszélgetésünkön is szakácsnak vallotta magát 🙂
A kóstolásban utoljára hagytam az idén meghirdetett „Egy a Természettel” verseny győztesét. A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére megrendezett vetélkedés győztese a Világkiállítás hivatalos tortája.
A kategória nyertese ezúttal is Füredi Krisztián lett!
A Nimród fantázianevű torta felépítése a többihez hasonló: itt egy könnyű vanília mousse öleli át a feketeribizli, a gesztenyekrém, a bogyós gyümölcsök rétegeit. A krémekben megjelenik, vagy inkább felsejlik a Hubertus íze is. Az alapot ezúttal egy kakaós sablé adja.
Vigyázat! Igen veszélyes torta!
Annyira intenzívek az ízei, annyira dominánsak cukrai és savai, hogy ezt követően kóstolva bármilyen más ízt, annak igen nehéz dolga lenne – feltéve, ha nem még egy Nimród lesz az!
Az évekkel ezelőtti, azóta is mindent taroló Őrség aranya után talán a Nimród lesz az a torta, ami sokaknak eszébe jut a Magyarország Tortája versenyről. Megérdemli, bár szerintem a Napraforgó kifinomultabb és harmonikusabb. Mindegy is, a piacot jól kell tudni kiszolgálni….
Zmák Tibor