GasztronómiaGasztropédiaHírek

BGE-s sikerek az első magyar egyetemi gasztronómiai kupán

Ramocsai Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett rendhagyó szakács- és pincérverseny szakácsversenyét. A pincérek közül Császár Attila, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója bizonyult a legjobbnak.

Az első alkalommal megrendezésre került versenyen a szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek el előre meghatározott idő alatt. A pincérek többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.

Császár Attila és Ramocsai Barbara, a pincér-, illetve szakácsverseny győztesei
Császár Attila és Ramocsai Barbara, a pincér-, illetve szakácsverseny győztesei

A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács- és pincérversenyt rendezett.

A KVIK 50 jubileumi rendezvénysorozat keretében az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a 2 neves zsűri.

A szakács versenyzők

meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból, valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

A pincér versenyzők

egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek. Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét trancsíroztak és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel. Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.

A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről –, valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását.

A legjobbnak bizonyult szakácsversenyzők
A legjobbnak bizonyult szakácsversenyzők
A szakácsverseny első három helyezettje:

· 1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK

· 2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája

· 3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Ramocsai Barbara győztes fogásai
Ramocsai Barbara győztes fogásai
Az első helyezett étele:

·       Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya

·       Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus

·       Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé

A pincérverseny legjobbjai
A pincérverseny legjobbjai
A pincérverseny első három helyezettje:

· 1. Császár Attila, BGE KVIK

· 2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

· 3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

 

A versenyzők az alábbi iskolákból érkeztek:

·       Budapesti Gazdasági Egyetem, KVIK

·       Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája

·       Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

·       Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

·       Veszprémi  SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

·       Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma És Szakközépiskolája

Az első három-három helyezett – a verseny szervezői és támogatói által felajánlott – értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.

„A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi megszokásokkal. A jelen szakmai kihívásainak megfelelően olyan egyedülálló versenyt kívántunk életre hívni, amely minden szempontból felülírja a jelenlegi országos megmérettetéseket. A versenyzők valódi tudását mérjük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálja el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szervíz magasabb szintre emeléséhez – mondta el Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.

A szakácsverseny zsűri tagjai:

·       Barka Áron, ARAZ Étterem

·       Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa

·       Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense

·       Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna

·       Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem

·       Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia

·       Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

A verseny szakács- és pincérzsürije
A verseny szakács- és pincérzsürije
A pincérverseny zsűri tagjai:

·       Csapody Balázs, a  balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a  Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértője

·       Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·       Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő

·       Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa

·       Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője

·       Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője

·       Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője

·       Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .