BGE-s sikerek az első magyar egyetemi gasztronómiai kupán
Ramocsai Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett rendhagyó szakács- és pincérverseny szakácsversenyét. A pincérek közül Császár Attila, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója bizonyult a legjobbnak.
Az első alkalommal megrendezésre került versenyen a szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek el előre meghatározott idő alatt. A pincérek többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács- és pincérversenyt rendezett.
A KVIK 50 jubileumi rendezvénysorozat keretében az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a 2 neves zsűri.
A szakács versenyzők
meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból, valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.
A pincér versenyzők
egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek. Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét trancsíroztak és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel. Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.
A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről –, valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását.
A szakácsverseny első három helyezettje:
· 1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK
· 2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
· 3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Az első helyezett étele:
· Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya
· Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus
· Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé
A pincérverseny első három helyezettje:
· 1. Császár Attila, BGE KVIK
· 2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
· 3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
A versenyzők az alábbi iskolákból érkeztek:
· Budapesti Gazdasági Egyetem, KVIK
· Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
· Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
· Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
· Veszprémi SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
· Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma És Szakközépiskolája
Az első három-három helyezett – a verseny szervezői és támogatói által felajánlott – értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.
„A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyel szakítani kívántunk az eddigi megszokásokkal. A jelen szakmai kihívásainak megfelelően olyan egyedülálló versenyt kívántunk életre hívni, amely minden szempontból felülírja a jelenlegi országos megmérettetéseket. A versenyzők valódi tudását mérjük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálja el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szervíz magasabb szintre emeléséhez – mondta el Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.
A szakácsverseny zsűri tagjai:
· Barka Áron, ARAZ Étterem
· Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa
· Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense
· Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna
· Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
· Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia
· Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
A pincérverseny zsűri tagjai:
· Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértője
· Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
· Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő
· Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa
· Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
· Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője
· Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője
· Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője