A BBQ magasiskolája a Budapest Barbecue Company jóvoltából
A barbecue rajongói és a gasztronómiai érdekességek iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes eseményt szeretnénk ajánlani!
Az egész sertés, vagyis a Whole Hog BBQ
igazi különlegességnek számít Magyarországon, hiszen kevés magyar BBQ-formáció próbálkozott meg a nagyközönség előtt ezzel az igen nehéz műfajjal. A whole hog bbq elkészítése során már az előkészítés folyamata is igen körülményes, magas szaktudást igényel, a sütés pedig még ennél is izgalmasabb: az egészben hagyott sertés több mint egy napot tölt el a szmókerben, alacsony hőmérsékleten, hikori és almafa füstjén.
Megéri a ráfordított idő minden percét (és izzadtságcseppjét), hiszen a gondos elkészítésnek és a szmóker füstjének köszönhetően a whole hog húsa szálaira omlik szét, az íze karakteres, enyhén fűszeres, kellemesen füstös aromát kap, emellett pedig elképesztően szaftos lesz, ami az jelenti, hogy felbontás után a húslé szinte spriccelve ömlik ki a rostok közül.
A Budabest Barbecue Company-ban
október 23-én már 4. alkalommal készítik el ezt a különlegességet, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. A whole hog-ból bontás után tálakat készítenek, melyen tépett sertéshús, ropogós sertésbőr, pirított kakukkfüves tört burgonya, bacon-ös bajor káposzta és sült almás mártás lesz.
Ezen a napon egy barbecue témájú workshopot is tartanak az étteremben, aminek középpontjában a whole hog-hoz kötődő bbq ismeretek lesznek.
Az esemény időpontja: 2019. október 23.
Részletek: https://budapestbarbecue.hu/event/whole-hog-barbecue-es-szakmai-workshop/
Esemény: https://www.facebook.com/events/476090629647708/
Mi az a Whole Hog?
A whole hog egy amerikai barbecue specialitás, mely az egészben hagyott sertés szmókerben történő low and slow sütését jelenti. Több államokbeli bbq-joint is foglalkozik kifejezetten ezzel a műfajjal, a bbq-versenyeken pedig külön kategóriát is dedikáltak neki. Két olyan vendéglátóhely is van az USA-ban, akik rendkívül magas szinten űzik a whole hog műfaját, egyikük a The Shed, akik többszörös amerikai bajnokok is, illetve a a Pappy’s Smokehouse, akik szintén számos díjat söpörtek már be különböző bbq-megmérettetéseken.
A whole hog az akár 26 órás low and slow füstön sütés közben megkapja a bbq húsokra jellemző elfeketedett, karamellizált külső réteget, viszont a legbelső részek, mint például a comb közepe nem a fűszerezéstől vagy a füsttől lesz ízletes, hanem előtérbe kerül a hús natúr íze is. A tökéletes összhatás érdekében tépik, majd összekeverik a whole hog egyes részeiből készített pulled pork-ot, hogy az ízek összessége tökéletes harmóniát alkosson.
Az igazi különlegesség viszont a textúrában rejlik: olyan puha és lédús az így megsütött disznó húsa, hogy például a karajból – ami elvileg egy szárazabb húsrész – is ömlik a szaft. Nem is kell különösebb erő a tépéshez, mert szinte szétfoszlik. Mindezek mellett az egy napos sütési idő alatt egy extra ízt is kap a hús, amiért a rub és az injektálás mellett a csontok felelnek, hiszen mennyivel ízesebb a csontleves egy sima zöldséglevesnél?!
Szeretnél még többet megtudni róla? Látogass el a Budabest Barbecue Company-ba, ahol beavatnak a barbecue-zás világába!