Csak mítosz, hogy a többször keveset elv a helyes étrend titka?
A ’90-es évek előtt Magyarországon a legelterjedtebb a napi háromszori étkezés volt1. Az elmúlt évtizedek során azonban a magyar lakosság körében népszerűé vált az egészségtudatosság, és ezzel párhuzamosan a „többször keveset” elv1. Annak ellenére, hogy fogyókúrák jelentős részét is a sokétkezéses módszerek adják, egyre nagyobb gond hazánkban az elhízás.
Élettani
szempontból a napi három étkezés jobban igazodik az anyagcsere természetes működéséhez, ezzel pedig könnyebbé és hatékonyabbá válik a diéta.
Még csak harmadik hete tart az iskola, de az őszi fáradság máris érezhető. Szeptemberben mindenkinek sűrűbb a napirendje, és bár korábban kel, nehezebben osztja be a rendelkezésre álló 24 órát. Felmerül a kérdés, hogy milyen módon spórolhat az ember időt. Kevesen gondolnak bele, hogy mennyi időt töltenek azzal, hogy kitalálják, mit egyenek, beszerezzék a hozzávalókat és elkészítsék azt. Napi ötszöri étkezés esetén csak a táplálkozásra havi 50-60 óra is elmehet, nem számolva a beszerzésre, főzésre és a tervezésre szánt időt. Napi háromszori étkezéssel ez a szám havi 40-45 óra, ami havi szinten fél napnyi megtakarítást jelent, ezt fordíthatjuk pihenésre vagy egy kis edzésre is.
Kutatások2
támasztják alá, hogy a napi ötszöri étkezés időrabló volta mellett nem is feltétlenül tesz jót az egészségnek. Azoknak pedig, akik a felesleges kilóktól szeretnének megszabadulni, kifejezetten ajánlott átváltani a napi háromszori étkezésre. Az étkezések gyakorisága hat a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére. Az inzulin pedig a szervezet szénhidrát-, zsír-, és fehérje-anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, amely a zsír raktározásáért is felelős. Termelődésének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. A napi háromszori étkezés pedig ehhez igazodik.
Dr. Farkas Kitti,
az Alakorvoslás Program kitaláló és szakértő orvosa a napi háromszori étkezés mellett teszi le a voksát: A napi háromszori étkezéssel a táplálkozási szokásainkat igazíthatjuk a testünk működéséhez, és nem fordítva. Így megkönnyíthetjük a fogyást is. Nem állítom, hogy – főleg sportos életmód mellett – egy jól összeállított, sok étkezéses étrenddel lehetetlen a testsúlycsökkentés, de azt igen, hogy ez inkább nehezebb. Mindig lesznek egyedi esetek, akiknek beválik a napi háromnál többszöri étkezés. Azonban az emberek nagy része számára a napi háromszori étkezés jobb, ezt támasztja alá minden, amit ma a fogyás élettanáról tudunk.”
A helytelen diéták
szó szerint tönkreteszik az emberi szervezet természetes működését, még akkor is, ha esetleg átmeneti eredményeket produkálnak. A szakmailag megalapozott, orvostudomány által igazolt módszerek, ezekkel szemben abból indulnak ki, hogy a normál, nem elhízott állapot eléréséhez és megtartásához vissza kell állítani a szervezet természetes anyagcseréjének egyensúlyát.
Tehát ha a fogyás a cél, akkor a napi többszöri étkezés inkább hátrányos. Napi háromszori étkezéssel kialakítható egy egészséges diéta, mellyel nem csak a felesleges kilóktól lehet megszabadulni, hanem a rohanó világban értékes idő is megspórolható az étkezések csökkentésének számával.
Dr. Farkas Kitti
az Alakorvoslás Program kitalálója és alapító orvosa. Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. A Programot 2017-ben azért dolgozta ki, mert munkája során azt tapasztalta, hogy az emberek nem kapnak valódi segítséget a tartós, egészséges fogyáshoz. Önhibájukon kívül helytelen módszerekkel, csodadiétákkal és termékekkel próbálkoznak, többnyire sikertelenül. Az Alakorvoslás Program célja, hogy szakmai módszerekkel, rendes ételek fogyasztása mellett sajátítsák el a résztvevők az új életvitelt, mellyel jobban érzik magukat, és utána is gond nélkül megőrzik az elért formát. Dr. Farkas Kittiről és programjáról bővebb információ az alakorvoslas.hu oldalon érhető el.