Ebédmenük I. TAMA Budapest
Tesztsorozatunk első célpontjául a TAMA Budapest éttermet választottuk, a forgalmas Bajcsy-Zsilinszky úton, a megújuló Belváros szélén..
A látogatás után már komoly zavarban vagyunk: a helyi szakemberek igen magasra tették a lécet…..
A belépés pillanatában érezhető a kiemelkedő színvonal. Perzsaszőnyeg, trendi berendezések, halk háttérzene. Az arra fogékony szemek felfedezhetik a könyvespolcok gasztro-szakmai tartalmát.
A hatalmas üvegablak bepillantást enged a konyhán zajló életbe.
Az elénk siető felszolgáló fogad minket, hellyel kínál, étlappal segít.
A vasalt abroszos, ezüst (!) Art Deco evőeszközzel terített asztal tovább erősíti bennünk a „jó helyen vagyunk” élményt.
Az Üzleti Ebéd Menü erre a hétre 2 startert, 3 főételt, 2 desszertet ajánl. Bőrén sült pisztrángot, brassói aprópecsenyét és eper pavlovát választunk.
Itt is, mint egyre több helyen a városban, a dán Thoreau szűrt vizét kapjuk, ha ásványvizet kérünk. Hideg, jóízű, kérésre szénsavas.
A TWC egyre gyarapodó megrendelői elsősorban a kisebb környezetterhelést, a kisebb ökológiai lábnyomot említik a víz melletti elköteleződésük indokaként.
Helyben frissen készített, tűzforró kovászolt kenyér érkezik először az asztalra. A mellé tálalt házi körözöttel repülőrajtot vesz az ebédünk. El sem hisszük, hogy lesz ez jobb is. Pedig lesz!
A kenyeret és a körözöttet a főételig igény szerint frissítik, így az igazán éhesek (és/vagy bélpoklosok) sem maradnak hoppon.
Minden fogást úgy, olyan felszolgálással kapunk meg, mint az étterem esti étlapjáról való bármelyik, sok ezer forintos fogást. Minőségi porcelánban tálalva, fogásonként frissített ezüst evőeszközökkel, a szervizt vezénylő szakember avatott tolmácsolásában. Kezdjük!
A kiválasztott ételsor előtt amuse bouche érkezik. A kanálnyi falat ezúttal zöldborsó hab, zöldborsó szárral és liofilizált paradicsommal.
Az előételt forró tányéron kínálják: bőrén sült pisztráng sörretek habbal, marinált sörretekkel és baby retekkel. Komplex ízek, illatok, állagok, színek. Tökéletes.
A brassói illatos, friss. A hús és a krumpli külön tálalva, minden részlet őszintén mutatja meg magát. A hús állaga megdöbbentő. Nem szálas, nem száraz, szinte zselésen homogén, ami az alapanyag minőségén túl az elkészítés egyediségét is jelentheti. Kellően szaftos, a körettel keverve sem lesz nehezen nyelhető.
Kiemelem, hogy minden egyes fogásához külön kanalat hoznak a szaftos kikanalazását megkönnyítendő.
Az uborkasaláta egyedi kőedényben tálalva érkezik. A szépen dresszírozott uborkaszeletek intenzíven fűszerezettek, a főétel bátor kísérői.
Az utolsó morzsákig elfogyasztott brassói után jön a desszert.
A manapság újra felfedezett Pavlova ezúttal hatalmas konyakos pohárban érkezik, friss eperrel, friss eperpürével-eperhabbal, sok meringue-gel és reszelt friss lime-mal. Illatbomba, ízbomba. Akár önmagában ezért érdemes bejönni a városba!
A mennyiségek elegendőek. Jóllaktam.
Az ebédet egy Gianni Frasi kávé zárja.
A déli menü ára 3 fogással, egy pohárral vízzel vagy borral, a legendás Gianni Frasi kávéval 3800 forint. Tudsz jobbat?
A felszolgálás hibátlan. Ha akarod, gyors ebédet kapsz és hamar végzel. De nem sietős a dolgod, nem sürgetnek és nem feszélyeznek.
Meghatározó élményem, amit órákkal a távozásom után is éreztem: nem csupán a gyomrom lakott jól, de az orrom, a nyelvem, a szemem – a lelkem.
Ha tudom, mi vár itt ránk, nem ezzel az étteremmel kezdtük volna a sorozatunkat. Minden más pályatársnak ez lesz a mérce, nem lesz könnyű dolguk.
TAMA Budapest. Ebéd menü 10/10.
Pingback: Ebédmenü a budapesti Liszt Ferenc téri Seasons Bisztróban