Katalán krém – Crema Katalana
A ropogós, karamellizált tető miatt ezt a krémes katalán desszertet gyakran tévesztik össze a francia crème brûlée-vel. Ez az édes katalán krém azonban nem olyan nehéz, vagy zsíros, mint a francia unokatestvére, ezáltal tehet kellemesebbé egy paella-vacsorát.
HOZZÁVALÓK
- 2 csésze (cca 4,5 dl) tej
- 1 egész fahéj
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 csésze (cca 2,1 dl) szuper finom cukor
ELKÉSZÍTÉS
Egy serpenyőben a tejet, a fahéjat, a citromhéjat és a vanília kivonatot forraljuk fel. Pár percig pároljuk a fahéjat és a citromhéjat. Az elkészült, ízesített tejet húzzuk félre a lángról.
Egy tálban keverjük krémessé a tojássárgáját a kukoricakeményítővel és 1,5 dl cukorral. Fokozatosan, lassan öntsük ezt a keveréket az ízesített tejjel teli serpenyőbe. Folyamatosan keverjük!
Lassan melegítsük a keveréket, amíg el nem kezd sűrűsödni, ügyelve arra, hogy az elegy ne forrjon, hiszen könnyen kicsapódik a tojás!
Ha eléri a kívánt sűrűséget, öntsünk négy lapos, hőálló edénybe. Néhány órára a hűtőszekrénybe téve hagyjuk lehűlni.
Közvetlenül tálalás előtt
szórjuk a maradék cukrot egyenletesen a kiadagolt krémekre. Helyezzük az edénykéket az előmelegített grillsütő alá a cukorréteg karamellizálódásáig. Elkészülve, frissen tálaljuk!
A spain-recipes.com cikke alapján https://www.spain-recipes.com/crema-catalana.html